9200 Mosonmagyaróvár, Szále János u. 33. E-mail: topcool@topcool.hu Mobil: +36 30 905 3080 Tel.: +36 96 204 653 Fax: +36 96 576 121

Klímatechnika

HOGYAN VÁLASSZUNK KLÍMÁT?

A megfelelő készülék kiválasztásához számos szempontot kell mérlegelnünk.

A legfontosabb a megfelelő hűtőteljesítmény-igény meghatározása, ami függ a tér nagyságától, hőterhelésétől. Nagyrészt ezen áll vagy bukik a klimatizálás sikere és hatékonysága, hiszen ha alulméretezik a klímát, akkor nem hűti le a teret, ha pedig túlméretezik, sokat fogyaszt és drágább lesz az üzemeltetése. Érdemes szakember segítségével, helyszíni felmérést követően kiszámoltatni, mekkora teljesítményű készülék az ideális otthonunkba.
Fontos szempont a gazdaságosság is, aminek mértékét a hatásfok jelzi. Ez azt mutatja meg, hogy egy egység elektromos áram segítségével hány egység hűtési teljesítményt kapunk - minél nagyobb ez az érték, annál olcsóbb az üzemeltelés. Az úgynevezett inverteres klímaberendezések üzemeltetése a legolcsóbb - akár 40-50 százalékkal kevesebb energiát igényelnek, mint más típusok -, ráadásul egyenletesebb hőmérsékletet is biztosít.
Végig kell gondolni azt is, akarunk-e átmeneti időszakokban - tavasszal és ősszel - fűteni is a klímával, ilyenkor kombinált, hűtő-fűtő berendezést kell választanunk. Ezek ugyan drágábbak, de a gáznál olcsóbban üzemeltethetők akkor, amikor kismértékű vagy kiegészítő fűtésre van szükségünk. Szempont lehet klímaválasztáskor az is, milyen szűrőkkel rendelkezik egy-egy készülék. Ez különösen fontos lehet az allergiásoknál, akiknek a nyári időszakban fontos, hogy a lehető legkevesebb pollen kerüljön be a lakásba. Az alapvető szűrőfiltereken túl kívül léteznek különböző füst- és szagszűrőkkel, plazmaszűrővel felszerelt klímák is.

INVERTERES KLÍMABERENDEZÉSEKGazdaságosabb működés, csendesebb üzemelés és egyenletesebb hőmérséklet - ezek az inverteres klímaberendezés előnyei. Ez önmagát szabályozza működés közben, és mindig csak annyi energiát vesz fel, amennyi teljesítményre éppen szüksége van.

Minden klímaberendezés beltéri egységében érzékelő figyeli folyamatosan a szoba hőmérsékletét, s hangolja össze az általunk beállított, elérni kívánt hőfokkal. A hagyományos elven működő klímáknál, amikor a szoba hőmérséklete meghaladja a beállított hőmérsékletet, a kompresszor bekapcsol, és a készülék hűteni kezd, amíg el nem éri az adott hőmérsékletet. Ha a helyiség hőmérséklete újra emelkedni kezd, megint bekapcsol - ezzel a folyamatos ki-be kapcsolgatással tartja fenn a beállított hőmérsékletet.
Az inverteres, azaz fokozatmentes teljesítményszabályozós klíma ezzel szemben folyamatos üzemmel működik így - elkerülve az állandó kapcsolgatást - akár 40-50 százalékkal kevesebb energiát igényel a hagyományos készülékeknél. A fentieknek köszönhetően nincs zavaró hőmérsékletingadozás sem, amely nemcsak kellemetlen, de sok embernek a szervezetét is megviseli.

A inverteres klíma megoldást biztosít olyan lakásokban is, ahol az épület gyenge elektromos hálózata nem teszi lehetővé más készülék telepítését. Ezek a modern készülékek ugyanis minimális teljesítményfelvétellel képesek az indulásra, azaz elkerülhetők a rendszert megterhelő indítási áramlökések. A fokozatos indulás hangtalan működést is jelent, ezért akár éjszaka is nyugodtan üzemeltethetjük klímánkat.

Névleges teljesítményükben nincs jelentős eltérés a normál és az inverteres berendezés hatásfoka között.

HŰTŐ-FŰTŐ BERENDEZÉSEK

Amennyiben nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is szsretnénk használni a klímaberendezést, válasszunk kombinált, hűtő-fűtő készüléket. Ez elsősorban a tavaszi és őszi átmeneti időszakokban jelent nagy segítséget, de a hagyományos fűtési megoldások mellett, rásegítő fűtésként is remekül működik.

A klímás fűtés háromszor-ötször annyi fűtési teljesítményt biztosít a lakótérben, mint amennyi elektromos áramot fogyaszt, azaz semmiképpen nem költségesebb a például a gáz- vagy távfűtésnél. Amennyiben a klímaberendezésünk megfelelően méretezett, a teljesítménye elegendő a lakás gyors felfűtésére éppúgy, mint a hűtésére. Mindezt egyenletesen teszi, hiszen a légfűtés alig néhány perc alatt meleg levegőt fúj a lakásba, s a mesterséges légáramoltatásnak köszönhetően gyorsan eloszlik.

Bár már a legegyszerűbb klímaberendezések is léteznek hűtő-fűtő kivitelben, számos készülék csak -5 fokos külső hőmérsékletig képes ellátni a feladatát, azaz csak kiegészítő fűtésre alkalmas. Az inverteres technológia azonban ezt akár -20 fokig biztosítja, így fűtésben is teljes értékűen, egész télen át működtethető.

SZERVERSZOBÁK HŰTÉSE

Az elektronikai berendezések optimális, hibamentes működése csak megfelelő környezeti körülmények között - elsősorban ideális hőmérséklet mellett -biztosítható. Ez különösen a szerverszobák és vezérlőtermek esetében jelent problémát, hiszen az egy helyiségbe elhelyezett elektronikai berendezések hőt termelnek, amelynek mennyisége ilyenkor összeadódik. Az ilyen helyiségek megfelelő klimatizálása nagyobb körültekintést igényel, mint egy hagyományos, a komfortérzet növeléséért telepített klímaberendezés szerelése és működtetése - már csak azért is, mert gyakran sokmilliós számítógépek, műszerek működése a tét.

A folyamatos hőtermelés miatt a szerverszobák hűtése egész évben szükséges. Erre a hagyományos, időszakos működésre tervezett klímaberendezések nem alkalmasak, hiszen a kül- és a beltéri egységben történő folyamatok egyensúlyban tartása télen teljesen más technikai feltételekhez kötött, mint a meleg nyári hónapokban.

Az egész éves üzemre alkalmas, fagypont alatt is hosszú távon működőképes készülékek kiegészítő fűtéssel - úgynevezett karterfűtéssel - vannak ellátva, s bonyolult technikai megoldásokkal garantálja a hibamentes működést.

A szerverszobákba szerelt klímaberendezésnek alkalmasnak kell lennie arra is, hogy áramszünet esetén automatikusan újrainduljon, s biztosítsa a szükséges hűtési teljesítményt, ellenkező esetben az elektronikai készülékek nagyon rövid idő alatt felmelegednek, s akár végzetesen meghibásodhatnak. Ilyenkor van kiemelt jelentősége a hűtőberendezés megbízhatóságának, hiszen az esetleges áramszünet utáni automatikus újraindulást - vagy annak hiányát - kívülről nem lehet észrevenni. A minőség abból a szempontból is fontos, mert egy ilyen célra használt klímaberendezés igénybevétele sokkal nagyobb, mint egy átlagos klímáé, s többszörös üzemórával kell számolnunk az élettartamot illetően.

Válasszunk tehát a saját igényeinkre szabott, kifejezetten erre a speciális feladatra - szerver- és gyengeáramú termekre - tervezett klímaberendezést! A modern típusok egyesítik a technológiai- és a komforthűtést, így a helyiségben jelentkező összes hűtési feladat egyben megoldható.

Referenciák

Leier - Göllersdorf

Novomatic - Veszkény

Szolgáltatásaink

Klíma, hűtő és légtechnikai berendezések:

forgalmazása rendszeres karbantartása rendszerek tervezése felügyelete telepítése

TOP COOL Hűtő-és Klímatechnikai Kft.
9200 Mosonmagyaróvár, Szále János u. 33.